Ediții îngrijite

Dominic Stanca, Timp scufundat

Dominic StancaTimp scufundat, București, Editura Eminescu, 1981; ediția a II-a, București, Editura Universalia, 2000 (ediție, în colaborare cu Sorana Coroama-Stanca)

 

 

 

  

 

 

 

 

Sandra CotovuVijelie

Sandra Cotovu, Vijelie, București, Editura Minerva, 1985 (ediție și prefață)

 

 

 

 

 

 

 

 

Emil Cioran, Revelațiile durerii

Emil Cioran, Revelațiile durerii, Cluj, Editura Echinox, 1990, prefață de Dan C. Mihăilescu , (ediție, în colaborare cu Aurel Sasu)

 

 

 

 

 

 

„ … auxiliar prețios, ediția alcătuită de Mariana Vartic și Aurel Sasu (…) sub titlul generic de Revelațiile durerii. ” (Dan-Silviu Boerescuîn Luceafărul ) 

Eugen Ionescu, Eu

Eugen Ionescu, Eu. Cu un prolog la Englezește fără profesor de Gelu Ionescu și un Epilog de Ion Vartic, Cluj, Editura Echinox, 1990 (ediție)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 „ Cu totul neobișnuită este senzația de antologie pe care o produce fiecare pagină, deși avem de-a face cu texte integrale și, probabil, cu toate textele de această factură descoperite pînă în prezent.” (Tania Radu, în Litere, arte, idei, supliment literar Cotidianul, 13 mai 1991)  

 

„Poeziile lui Eugen Ionescu au trecut aproape neobservate în epocă, deși au fost strînse, unele, în Elegii pentru ființe mici. Antologia Marianei Vartic reia volumul din 1931, adăugîndu-i, într-o addenda, poezii scrise în anii liceului sau pur și simplu nereținute în volum.” (Nicolae Manolescu, în România literară, 23 mai 1991

 

„…bucuria unei ediții neașteptate, substanțiale, îmbogățind nu numai un peisaj literar actualmente destul de sărac, ci și un raft de istorie literară.” (Mircea Anghelescu, în Luceafărul, 10 iulie 1991) 

 

„ D-na Mariana Vartic a adunat în acest volum, pentru prima oară, opera literară propriu-zisă scrisă în limba română de celebrul dramaturg (…) Ediția d-nei Mariana Vartic e un dar pe care îl știu prețui cum se cuvine.” (Z. Ornea, în România literară, 12 mai 1992) 

Eugen Bălan, Într-o duminică de august

Eugen Bălan, Într-o duminică de august, Cluj, Editura Echinox, 1991 (ediție și prefață)

 

 

 

  

 

 

 

 

„La apariția în 1941, miniromanul lui Eugen Bălan, Într-o duminică de august, era întîmpinat cu superlative de o critică dispusă să parieze necondiționat pe talentul debutantului (…) Ne aflăm, într-adevăr, în fața unui prozator ce merită să fie redescoperit.” (Irina Petraș, în Tribuna, 2-8 aprilie, 1992)

Eugen Ionescu, Război cu toată lumea vol. I

Eugen Ionescu, Război cu toată lumea, vol. I București, Editura Humanitas, 1992 (ediție, în colaborare cu Aurel Sasu)

 

 

 

 

 

 

 

 

Eugen Ionescu, Război cu toată lumea, vol. II

Eugen Ionescu, Război cu toată lumea, vol. II, București, Editura Humanitas, 1992 (ediție, în colaborare cu Aurel Sasu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„ … o ediție serioasă, care va rămîne definitiv drept un indispensabil instrument de lucru. Anexele (indicele de nume și bibliografia) întregesc seriozitatea ediției.” (Z. Ornea, în România literară, 1992)

 

„De ce este extraordinară ediția Război cu toată lumea…? În primul rînd, pentru că aceste 600 de pagini înconjoară și sprijină volumul Nu (…) Sîntem departe de a fi epuizat sumarul și teribila suculență a acestei ediții (ca și imensa jubilație pe care ne-a provocat-o).” (Dan C. Mihăilescu, în Cotidianul, 3 august 1992) 

 

„Cele două volume (…) au darul de a pune la dispoziția cercetătorului – pentru întîia oară – toate textele publicate de Eugen Ionescu în presa românească. E, într-adevăr (…) o premieră editorială, iar, în ordine științifică, aparatul critic (bibliografia) apare ca extrem de util.” (Ion Vlad, în Tribuna, 16 septembrie 1992)  

 

„Publicistica românească a lui Eugen Ionescu, pierdută în periodice de negăsit, i-a produs, în mod sigur, și marelui dramaturg o surpriză.” (Pan Solcan, 7 ianuarie, 1993) 

 

„Ediția (…) configurează o largă arie de interes și, dacă principalele preocupări se îndreaptă spre cronica literară și spre eseul iconoclast, nu este mai puțin savuroasă abordarea realităților politice ale timpului…” ( C. Stănculescu, în România liberă, 19 ianuarie 1993) 

I.L. Caragiale, Momente

I.L. Caragiale, Momente. Ediție anastatică. Coordonator si posfațator Ion Vartic. Notă asupra ediției Mariana Vartic. Editura Fundației Culturale Române, 1992

 

 

 

 

 

 

 

 

„Dl. Ion Vartic și d-na Mariana Vartic ne-au oferit o ediție de mare preț (…). Voi ține această ediție la inimă, printre cărțile sufletului, și mărturisesc că am citit-o cu sfială și gesturi prevenitoare. Deasupra ei și în paginile ei plutește atotstăpînitor duhul nepieritor al lui Caragiale.” (Z. Ornea, în România literară, 1992)